Kassa is koning

Kassa is koning

Kassa is koningIk ben Beer Meijer (18) en trainee bij Prospectory. Ik mag meekijken, meelopen en, heel soms, meedenken met mannen en vrouwen die gepokt en gemazeld zijn in het verkopen van ideeën, concrete zaken en concepten. Daarnaast doe ik HAVO eindexamen aan de Vrijeschool en werk ik als teamleider bij de plaatselijke Albert Heijn.

Er zijn veel redenen te bedenken waarom eigenlijk iedere zakenman, econoom of sales-consultant een tijdje achter de kassa in een supermarkt zou moeten werken. Je maakt er niet alleen vlieguren in hoofdrekenen of presteren onder tijdsdruk wanneer de rij met klanten tot aan de zuivel staat omdat je collega-kassière van liefdesverdriet zit te huilen achter de lege flessenautomaat en even niet in staat is haar stoel achter kassa drie in te nemen. Het wordt nog interessanter als met de rij ook de ergernis bij de klanten groeit en tegelijkertijd de winkeltelefoon gaat, je tussendoor wordt gevraagd waar de maïzena staat en blijkt dat de boodschappenmandjes helaas nog niet zijn aangevuld.

Er is geen betere plek ter wereld dan achter de kassa om heel snel door te krijgen hoe je het hoofd koel en het contact met de klant warm houdt. Je leert in mum van tijd dat je eigen houding van doorslaggevend belang is als het gaat om klanten. Je ziet er soms meer dan honderd in het uur en iedere klant is anders. Ze zijn jong, oud, goedgehumeurd, chagrijnig, hebben bij je in de klas gezeten of zijn familie van je ex.

En dit is de kern van mijn verhaal. Want hoewel sommigen geloven dat golfen, hockey of kitesurfen een manier is om hun netwerk te verruimen blijkt in de praktijk dat een baantje in de lokale supermarkt je in contact kan brengen met precies diegene die je wilt ontmoeten. Ik kan het weten. Ik scande bijna dagelijks de bonuskaart van Frits W. Bakker en gaf hem zijn wisselgeld terug. Zo leerde hij mij kennen. Het is in de wereld niet wat je kent maar wie je kent.

Beer Meijer