Een analist in ieder vakgebied
De titel van dit blog spreekt al voor zich: ieder vakgebied heeft een analist nodig. Sterker nog: iedereen, ongeacht vakgebied, zal in essentie een analist moeten zijn. En met de komst van selfservice analyseprogramma’s (programmeertaalkennis is niet meer nodig), makkelijker delen en updaten in de Cloudversies van deze programma’s is het maken van dashboards en relevante grafieken ook nog eens een stuk makkelijker geworden.
Daarnaast is ook het verzamelen van data eenvoudiger geworden. In CRM-systemen kan data eenduidig opgeslagen en eenvoudig uitgelezen worden; financiële en verkoopgegevens worden vastgelegd en zijn gekoppeld aan accounts. Deze data kan of direct doorgezet worden naar een analyseprogramma of gedownload worden in Excel om daarna in een analyseprogramma te zetten. En dan kan het leuke werk beginnen: het visualiseren van de data en het verwerven van inzichten.
Wie moet een analist worden
Ik zal een aantal voorbeelden geven van functies waarin analyse in belang toeneemt:
- De politicus: het is voor een politicus niet meer genoeg om beleid te maken op basis van ideologie, politieke theorie, publieke opinie en onderbuikgevoelens. Het is noodzakelijk om het effect van beleid cijfermatig te kunnen voorspellen en uitdrukken. Om dit te kunnen doen is het nodig dat een politicus data verzameld en de functie ‘forecasting’ toepast in een analyseprogramma. Hiermee kan een politicus een sterker onderbouwd verhaal kunnen vertellen.
- De manager of teamleader: op basis van data kan een manager of teamleader een heleboel beslissingen nemen; dit is natuurlijk niets nieuws. Denk aan capaciteitsplanning, allocatie van budgetten, KPI’s, ziekteverzuim, prestaties, maar ook hier kan een stuk voorspelling plaatsvinden, waardoor al van tevoren een gewogen voorspelling van omzet, winst, benodigde teamleden gemaakt kan worden.
- De salesprofessional: op basis van de historische data in een CRM-systeem, gesloten deals, aantallen leads en waar de leads vandaan komen, marktinformatie, input van een organisatie als CBS, kan een salesprofessional bepalen waar en hoe acties uitgezet moeten worden, hoeveel leads en conversie nodig is om de targets te halen. Verder kan uit zulke analyses ook nieuwe kansen rollen, zoals nog niet ontgonnen sectoren of aan te bieden producten of diensten.
Waarom in de toekomst iedereen een analist is
In de toekomst zal in principe iedereen een analist zijn; dit komt door de volgende redenen:
- Analysewerk is uitvoerend werk en komt momenteel dus vaak bij juniors en starters op een afdeling terecht. Deze juniors en starters nemen de opgedane kennis en vaardigheden mee in hun carrière; terwijl ze hogere, strategischere functies oppakken zijn ze in staat om zelf data te beoordelen en inzichten te verwerven.
- Op de universiteiten en Hoge Scholen zijn vakken over big data en data-analyse mateloos populair, omdat iedereen weet dat dit de toekomst is. Jaarlijks komen er dus jonge mensen op de arbeidsmarkt die bekend zijn met data-analyse.
- Bedrijven zijn op zoek naar werknemers die meerdere taken kunnen uitvoeren, ‘een schaap met vijf poten’. Zeer veel vacatures, in alle vakgebieden, vragen dat een sollicitant ‘analytisch sterk is’ of ‘analytische vaardigheden heeft’. Economische theorie leert ons dat het aanbod zich zal aanpassen aan de vraag. En aangezien analyseren eenvoudiger wordt dankzij de zelfservice analyseprogramma’s kan de vraag alleen maar toenemen.
Wij zien dit al een lange tijd gebeuren in onze vakgebieden, sales en marketing. Daarom zetten wij ons in om jonge, ambitieuze mensen op te leiden tot de sales- of marketingprofessional 3.0: ze gaan aan de slag als analist om door te groeien naar sales- en marketingfuncties. En graag willen ze u ook helpen. Heeft u behoefte aan een analist om uw marketing- en/of salesteam te ondersteunen? Graag hoor ik van u.
Frank Op den Kamp