De basis bij B2B Leadgeneratie: 7 tips voor een effectief plan
Meer leads genereren
In mijn vorige blog heb ik het gehad over cross-en upselling. Alleen daarop focussen is niet voldoende. Je zult ook nieuwe logo’s moeten noteren. Dus naast het feit dat je alle cross- en upsell mogelijkheden gaat benutten, zal er ook een plan voor leadgeneratie moeten zijn om nieuwe organisaties aan je binden. Hoe pak je dat aan, waar moet je aan denken?
De basis voor B2B leadgeneratie begint met een plan
Allereerst de basis, en dat betekent dat je echt een goede voorbereiding moet hebben voordat je aan de slag gaat. Neem daarbij het volgende in ogenschouw:
7 effectieve tips om optimaal leads te genereren
- Welke overeenkomsten hebben mijn klanten, welke criteria kan ik dus benoemen?
- Welke doelgroepen hebben ook die criteria?
We zijn op zoek naar look-a-likes, naar prospects, waar we de grootste kans hebben om met onze producten/diensten toegevoegde waarde te brengen. - Welke contactpersonen horen bij die doelgroepen?
Ga ik de beslisser of de beïnvloeder benaderen of misschien wel allebei? En in welke volgorde ga ik dat doen? - En heel belangrijk: met welke boodschap ga ik die benaderen?
Daarbij staat niet centraal wat we allemaal kunnen en doen, maar juist wat we brengen! Wat voor probleem/uitdaging lossen we op voor de klant? Het kan zelfs zo zijn dat we per doelgroep een aparte boodschap brengen, omdat de behoeftes per specifieke doelgroep heel anders kunnen zijn. - Wat maakt mij onderscheidend ten opzichte van de concurrent?
Denk ook na wat ons zo onderscheid ten opzichte van de collega-concurrent. Ongetwijfeld is er al iets of doet men al zaken met een andere leverancier. Wat breng ik nou anders, extra, beter, of kunnen we zelfs naast die andere leverancier met onze prospect werken? - Dit resulteert uiteindelijk in een leadlijst
En die leadlijst moet (al dan niet verpakt in een CRM-systeem) op een makkelijke manier aan te passen zijn als we er mee gaan werken. - Targetsetting
Zonder doelstelling werkt een leadgeneratie niet. Natuurlijk is het ook een beetje koffiedik kijken. Naarmate je meer ervaring hebt met leadgeneratie zul je steeds beter in staat zijn om een realistisch target neer te zetten.
En nu effectief aan de slag
Zo, de eerste stappen zijn gezet. Je plan op basis van bovenstaande 7 punten vormen een goede basis. Succes met het toepassen in de praktijk.
In mijn volgende blog ga ik dieper in op hoe (welke leadgeneratie tools, welke mogelijkheden) we de klanten gaan benaderen.